Kindvriendelijk gebouw F

Ontwerpkeuzes in het Amalia kinderziekenhuis

‘Je kunt je patiënt even meenemen in een andere wereld’

Maartje haver
medisch-pedagogisch zorgverlener

Je zoveel mogelijk thuis voelen terwijl je in het ziekenhuis bent. Dat is een uitdaging, maar bij het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis doen ze wel hun best. Bij het ontwerp en de inrichting is rekening gehouden met een healing environment.
Een patiënt wil je het liefst zo min mogelijk pijn, angst en stress bezorgen. Niet alleen omdat het fijner is. Ook omdat iemand dan sneller herstelt. ‘De inrichting van het gebouw en comfortabele procedures spelen daar een grote rol in’, weet Maartje Haver, medisch-pedagogisch zorgverlener in het Amalia kinderziekenhuis.

De inrichting van het vernieuwde kinderziekenhuis is vriendelijk. Er staan verschillende dieren, sprookjesachtige afbeeldingen en bloemen op de muren. De balie is gehuld in een zachtroze licht. Verder is de uitstraling rustig en wit.

In de behandelkamers is er bewegend behang en muziek. Ook kan de Qwiek up worden gebruikt. Dat is een soort beamer waarmee je bewegende beelden kunt projecteren, zoals vissen in de oceaan of fladderende vlinders. Maartje kan het goed gebruiken als ze een kind wil afleiden tijdens een behandeling. ‘Je kunt je patiënt even meenemen in een andere wereld.’

Kind met knuffel in ziekenhuis bed

Kinderarts Lonneke Aarts richt zicht al jaren op procedurele comfortzorg. Ook is zij voorzitter van de werkgroep ‘Pijama’ (Pijn in Amalia). Lonneke: ‘Hoe zorg je ervoor dat een patiënt, in ons geval een kind, zo min mogelijk last heeft van de ingrepen en behandelingen die helaas noodzakelijk zijn. Zo scheelt het bijvoorbeeld als de naalden en buisjes uit het zicht zijn. Op de behandelkamers is de apparatuur weggewerkt in kasten, zodat de ruimte wat huiselijker aandoet.’ De laatste jaren is er veel meer aandacht voor dit soort aspecten in de zorg. Een healing environment is niet alleen prettiger, het zorgt ook daadwerkelijk voor een sneller herstel. Dat blijkt uit diverse onderzoeken die hiernaar zijn gedaan.

De patiënten hebben een eenpersoonskamer en voor de familie is er een prachtige Ronald McDonald Huiskamer, een soort zwevende ‘kiezelsteen’.

In het vernieuwde Amalia kinderziekenhuis heeft elke patiënt die bij ons verblijft een eigen tablet, waarmee ze bijvoorbeeld spelletjes kunnen spelen, het licht bedienen, maar ook aangeven dat ze dorst hebben of naar de wc moeten. Maartje: ‘Zo geef je weer iets van controle terug aan het kind. En dat voelt fijn.’

Gebouw F


Opleveringsjaar Renovatie:

  • Bouwlaag 2: 2021
  • Bouwlaag 1 (NICU): 2022
  • Bouwlaag 0: eind 2022
  • Bouwlaag 3 + 4: 2025


Opdrachtgever en bouwmanagement

Radboudumc, Nijmegen


Architect

EGM architecten, Dordrecht


Interieurontwerp

Suzanne Holtz Studio, Laren


Constructeur

Aronsohn, Eindhoven


Adviseur installaties

Reichealth Wijchen


Akoestische/bouw/fysische adviseur

Peutz, Mook


Adviseur duurzaamheid

Reichealth Wijchen


Huisvestingsadviseur

Radboudumc


Hoofdaannemer

  • Bouwlaag 2: BAM Bouw en Techniek, elektrotechnische installatie Kropman
  • Bouwlaag 1 (NICU): Cornelissen bouw, Croon Wolter & Dros en Kropman
  • Bouwlaag 0: Van de Water bouw en Van Dorp installaties
  • Bouwlaag 3 + 4: nog in ontwerpperiode

‘Een healing environment is niet alleen prettiger, het zorgt ook daadwerkelijk voor een sneller herstel’

Lonneke Aarts
kinderarts

Tekst: Cindy Cloin. Fotografie: Eric Scholten en Tubioplan. Film: Eric Scholten.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn