Huiselijk gebouw L

Longrevalidatie
in rust en ruimte


Mariska Klaassen
teamleider Longrevalidatie


Rienk Elzinga
zorgmanager Longrevalidatie

Sinds eind mei ’22 verblijven longrevalidatie-patiënten in het gerenoveerde gebouw L. In een huiselijke sfeer en omgeven door groen, werken patiënten hier aan hun herstel.

 

Gebouw L ligt aan de oostzijde van het Radboudumc. De spreekkamers, patiëntenkamers en gemeenschappelijke ruimtes grenzen aan weerszijden van het gebouw aan een groene omgeving, waaronder een binnentuin in aanleg.

Patiënten die voor longrevalidatie naar het Radboudumc komen, verblijven van maandag tot en met vrijdag in het nieuwe gebouw L. Hier kunnen 28 patiënten opgenomen worden voor klinische longrevalidatie en er komen dagelijks 8 tot 10 patiënten voor poliklinische longrevalidatie.

 

Drie lagen 

De longrevalidatie in gebouw L telt drie lagen. Op de -1-laag, grenzend aan de tuin, vind je de polispreekkamers en de gemeenschappelijke ruimtes voor patiënten, zoals de eetkamer, de lounge en de recreatiekamer, die ook voor bewegingstherapie wordt ingezet. ‘Deze ruimtes zijn ruim opgezet en staan in open verbinding elkaar’, zegt Mariska Klaassen, teamleider longrevalidatie en kwartiermaker van de verhuizing. ‘Een patiënt kan daardoor makkelijker van de eetkamer bijvoorbeeld naar de lounge gaan.’

Op verdieping L0 – feitelijk de eerste verdieping – bevinden zich onder meer 15 patiëntenkamers, op de verdieping erboven (L1) nog eens 13 kamers. Alle kamers beschikken over een eigen toilet en douche. Op verdieping 1 bevinden zich daarnaast onder meer een gymzaal en fitnessruimtes.

‘Voelt niet als ziekenhuis’

‘Het mooie is dat gebouw L niet echt als een ziekenhuis voelt’, zegt Rienk Elzinga, zorgmanager Longrevalidatie. ‘We zitten hier in de groene hoek van het Radboudumc-terrein, naast Psychiatrie waar patiënten soms ook langer verblijven. Rust en ruimte zijn belangrijk voor onze patiëntengroep, en dat vind je hier zeker terug.’

Anja was eerder vier weken opgenomen op Dekkerswald, en vervolgde haar therapie in gebouw L. Hoe bevalt de nieuwe plek? ‘Natuurlijk, de omgeving van Dekkerswald overtref je niet, maar het bevalt hier prima’, vertelt Anja. ‘Het is heel fijn om eigen toilet en douche op de kamer te hebben. Alles oogt verder heel modern en fris.’ Peer is ook patiënt en vult haar aan: ‘Ook de luchtafvoer is hier beter, op Dekkerswald kon het soms wat benauwd zijn. Dat maakt het verblijf voor ons als patiënten natuurlijk hier aangenamer.

Gebouw L


Opleveringsjaar Renovatie

2022


Opdrachtgever en bouwmanagement

Radboudumc, Nijmegen


Interieurontwerp

Margriet Bouma


Tuin- en landschapsarchitect

Poelman Reesink


Constructeur

Aronsohn, Rotterdam


Adviseur installaties

Royal Haskoning DHV, Nijmegen


Huisvestingsadviseur

Stevens Van Dijck


Installatietechniek

Unica


Hoofdaannemer

Cornelissen

‘Alles oogt heel modern en fris’

Tekst: Gijs Munnichs. Fotografie: IStock en Eric Scholten.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn